Duurzame-energiebedrijf Bio Rights en gashandelaar Gasterra hebben een contract getekend voor de levering van 23 miljoen kubieke meter groen gas per jaar.

Dat gas wordt ingevoed in het Nederlandse gasnetwerk van Gasunie. Dat maken beide bedrijven vrijdag bekend. Financiële details worden niet bekend gemaakt.

Volgens de partijen is deze hoeveelheid genoeg voor ruim vijftienduizend woningen. "Daarmee gaat het om het grootste groengasproject van Nederland."

Maar voor het zover is, moet Bio Rights eerst een biobrandstoffabriek bouwen. Die moet komen in het Overijsselse Hardenberg. Met de bouw is een investering van 48 miljoen euro gemoeid.

Daar wordt straks biomassa-afval omgezet in tweede-generatie-biobrandstoffen zoals biogas en bio-ethanol. Dat biogas zal worden opgewerkt tot de juiste gaskwaliteit en ingevoed in het gasnetwerk. De bio-ethanol kan worden bijgemengd in benzine.

Innovatief

De technologie die wordt gebruikt is innovatief: de omzetting van biomassa naar biogas en bio-ethanol vindt plaats onder hoge druk op 700 meter diepte.  

Gasterra is een grote gashandelaar die in 2005 werd afgesplitst van Gasunie. Het bedrijf is nu voor de helft in handen van de staat. De overige aandelen zijn gelijk verdeeld over Shell en ExxonMobil.