Het duurt niet lang meer voordat het grootste deel van alle energie afkomstig is van de zon.

Dat stelt Niek Jan van Kesteren, directeur van werkgeversorganisatie VNO-NCW, in een interviewreeks over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

"We moeten een aantal jaar overbruggen totdat we aan schone energie toe zijn. Dat weten we allemaal en dat gaat ook gebeuren", zegt Van Kesteren.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank waarschuwden onlangs dat de ecologische crisis een economisch probleem kan worden.

IMF-directeur Christine Lagarde zei tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos dat het klimaat de grootste economische uitdaging van deze eeuw wordt.

Bekijk het gehele interview met Van Kesteren:

Oplossing

Van Kesteren ziet die problemen ook, maar signaleert tegelijkertijd oplossingen. "Productieprocessen worden schoner, we rijden bijna in elektrische auto's."

Dat vraagt volgens hem wel om onderzoek en technische ontwikkeling. Volgens de werkgeversvoorzitter moet alles op alles worden gezet om het tempo van verduurzaming te verhogen.

"Je moet zoeken naar oplossingen, we kunnen niet opeens stoppen met de economie", aldus Van Kesteren.

Dit is het derde interview in de serie Weg met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), een initiatief van Ruben Koerhuis (productie) en Petra Pronk (interview).

Bekijk hier de achttiendelige serie over MVO-Leiderschap.