NUzakelijk volgt de Nederlandse deelnemers aan Village Capital, een drie maanden durend acceleratorprogramma dat sociale ondernemingen op democratische wijze aan groeikapitaal helpt.

Susteq is een van de kandidaten. Het bedrijf streeft naar schoon drinkwater voor iedereen ter wereld. Water wordt beschikbaar gesteld via een door Susteq ontwikkelde betaalmethode: water betalen aan de pomp.

Susteq bedacht in samenwerking met een aantal Nederlandse NGO’s een pre-paid betaalsysteem. Dit bestaat uit  een RFID-token die je met cash geld kunt opwaarderen bij een plaatselijke kiosk. Met dit token betaal je water aan de pomp.

De kioskhouder en lokale reparateur onderhouden met het verdiende geld de installatie. Alles wordt binnen het dorp geregeld en iedereen heeft toegang tot schoon en veilig drinkwater. De technologie van dit betaalsysteem wordt gebouwd op een open source platform.

Wat doet Susteq?
Marten Susebeek startte zijn bedrijf halverwege 2012. Tijdens zijn stage in Ghana zag hij mensen vervuild water drinken uit sloten en putten.

Zij moesten veel geld betalen voor schoon water in plastic zakjes. Hij zocht naar een technische oplossing waardoor tevens lokaal ondernemerschap kon worden gestimuleerd.

Op welke trend en/of ontwikkeling spelen jullie in?
Susteq is klaar om de wereld te gaan veroveren. Zeker in een tijd waarin NGO’s zeer transparant moeten zijn en al het geld dat ze spenderen goed moeten verantwoorden.

Zij moeten hierdoor zakelijker gaan denken en betalen voor watertoegang is een mogelijkheid. Via Google Maps presenteer je een kaart met alle werkende waterpunten. Susteq biedt voor beide ideeën een oplossing.

Waarom doen jullie mee aan Village Capital?
Om Susteq op te kunnen schalen heeft Susebeek behoefte aan zakelijke support, zoals bij Village Capital. Daarnaast om een nog sterkere business case neer te gaan zetten.

Wat zou je aan onze lezers willen vragen?
Vraag aan de lezers is: ken je organisaties die zouden willen samenwerken met Susteq?

Village Capital is een internationaal programma dat impactorganisaties verder op weg wil helpen. Deelnemers hebben tezamen inmiddels meer dan 30 miljoen dollar aan investeringen opgehaald.