Grote verzekeraars beleggen hun vermogen duurzamer dan kleinere. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

"Grote verzekeraars doen het beter dan middelgrote branchegenoten. De middelgrote overschaduwen echter weer de kleinere", zegt de organisatie over het beleggingsbeleid van 29 onderzochte verzekeraars.

Zwitserleven, Reaal en  ASR scoren het beste met respectievelijk plek 1, 2  en 3 in de top 29. BVDO deed onder meer onderzoek naar de rol van besturen, het beleggingsbeleid en de implementatie van dat beleid.

Achmea wist zich bovendien op te werken van de achtste plaats vorig jaar naar de vierde plaats dit jaar. De grootste stijger is Legal & General NL die van nummer 21 naar plek 12 steeg.

Aandelen

In het onderzoek werden de verzekeraars gevraagd naar het soort aandelen en obligaties ze in hun portefeuille hebben, of ze investeren in grondstoffen en bijvoorbeeld geld steken in private equity fondsen.

Opvallend is verder het hoge aantal bedrijven dat geen informatie verschaft over het duurzaamheidsbeleid. Negen verzekeraars zijn volgens VBDO niet transparant over wat ze doen met hun geld. "De branche scoort daarmee een stuk lager dan de pensioenfondsen", zegt de organisatie.

VBDO concludeert dat steeds meer verzekeraars hun klanten informeren over het soort beleggingen dat ze doen. “Maar het actief betrekken van klanten gebeurt nog nauwelijks.”