FC Groningen wordt de eerste voetbalclub in Nederland met een stadion waarop zonnepanelen worden geïnstalleerd.

Dat maken de voetbalclub en initiatiefnemers dinsdag bekend.

Het project is met crowdfunding tot stand gebracht, meer dan tweehonderd particulieren doen hieraan mee.

De initiatiefnemers, FC Groningen, energiebedrijf Essent (de shirtsponsor van de voetbalclub) en stichting 1 miljoen watt, hebben het project opgestart om mensen die zelf geen zonnepaneel op hun dak kunnen plaatsen gebruik kunnen maken van duurzame energie.   

Sven Pluut van de stichting 1 miljoenwatt legt uit hoe het concept werkt. "Het idee erachter is dat mensen, die geen eigen dak op de woning hebben of een dak dat niet geschikt is voor zonnepanelen, via een investering in de zonnecentrale tóch hun eigen duurzame stroom kunnen opwekken", zegt Pluut.

Winst

Volgens hem kunnen mensen zo alsnog de voordelen van zonne-energie benutten. Zo'n voordeel is bijvoorbeeld de winst die volgens FC Groningen-directeur Hans Nijland wordt uitgekeerd aan de deelnemers. Volgens Nijland past het project bij de kernwaarden van de club: groen en duurzaam. 

Met de bouw van de 531 panelen op de Euroborg, de naam van het stadion, is deze week begonnen. Naar verwachting gaan de panelen in januari volgend jaar voor het eerst stroom leveren. Er is in totaal plek voor 1.200 zonnepanelen.