NUzakelijk volgt de Nederlandse deelnemers aan Village Capital, een drie maanden durend acceleratorprogramma dat sociale ondernemingen op democratische wijze aan groeikapitaal helpt.

Uiteindelijk worden er twee winnaars gekozen door alle deelnemers. Die twee krijgen een investering.

Studio Jux is een van de kandidaten. Het bedrijf maakt mode met respect voor mens, milieu en stijl. Ze gebruiken ontwerpen van Dutch Design, gemaakt met innovatieve materialen. 

Studio Jux hecht waarde aan het verhaal achter de items. De onderneming wil laten zien dat eerlijke kleding ook modieus en hip kan zijn.

Wat doet Studio Jux?
De kleding wordt in Nepal, Portugal en Nederland gemaakt. Nepalese vrouwen breien grote vesten voor Studio JUX vanuit een Woman Empowerment Project. Jurken worden gemaakt van oude colaflessen, shirts worden gemaakt van duurzaam hout.

Een eigen naaiatelier in Nepal zorgt dat consumenten de juiste keuze kunnen maken wanneer ze een item aanschaffen. De kleding wordt gemaakt onder goede werkomstandigheden en met een fatsoenlijke beloning.

Studio Jux is in handen van Jitske Lundgren en Carlien Helmink. Jitske ontwerpt en Carlien regelt. Jitske volgde mode aan de HKU en deed haar master in Parijs. Ze wilde, na ervaring bij grote modebedrijven, een eigen label beginnen, maar dan op haar eigen wijze.

Carlien werkte vrijwillig bij Studio JUX tijdens haar studie Communicatiewetenschap en werd aansluitend partner. Mode en verantwoord ondernemen, dat gaat prima samen, vonden zij.

Op welke trend en/of ontwikkeling spelen jullie in?
De roep vanuit de samenleving om eerlijke mode-items wordt steeds groter. Het drama in de naaiateliers in Bangladesh maakt weer duidelijk dat het echt tijd is dat de mode-industrie haar werkwijze gaat herzien.

Waarom doen jullie mee aan Village Capital?
Deelname aan Village Capital zorgt voor meer kennis over hoe Studio JUX kan groeien. Welke keuzes kunnen er gemaakt worden om meer impact te creëren. De samenwerking met andere deelnemers is daarbij zeer waardevol.

Wat zou je aan onze lezers willen vragen?
De vraag van Studio JUX aan de lezers: willen jullie winkeliers laten weten dat je behoefte hebt aan eerlijke kleding? Dan is er al veel gewonnen.

Village Capital is een internationaal programma dat impactorganisaties verder op weg wil helpen. Deelnemers hebben tezamen inmiddels meer dan 30 miljoen dollar aan investeringen opgehaald.