De Europese Commissie gaat onderzoek doen naar de Duitse wetgeving op het gebied van duurzame energie.

Dat blijkt uit een brief die door eurocommissaris Joaquin Almunia (Mededinging) is gezonden aan de Duitse regering en is ingezien door persbureau Reuters.

Duitsland legt heffingen op aan energiegebruikers om zo uitbaters van wind- en zonne-energie te financieren.

Voor grootverbruikers van elektriciteit zoals bedrijven in de cementindustrie, de staalsector en de chemie worden uitzonderingen gemaakt omdat ze anders niet concurrerend genoeg kunnen werken op de wereldwijde markt. Brussel is echter van mening dat deze uitzondering de concurrentie kan verstoren.

De EU kan overheden vragen subsidies aan bedrijven terug te vorderen als blijkt dat die in strijd zijn met de Europese regels. Het EU-onderzoek naar de Duitse energiewetgeving hing al enige tijd in de lucht.

Hogere kosten

Ongeveer 2300 bedrijven krijgen een uitzondering voor de heffingen. Als die uitzondering wordt afgeschaft, kan dat leiden tot hogere kosten voor de bedrijven.

De voorzitter van de Duitse staalvereniging heeft laten weten dat de maatregel geen staatssteun inhoudt, maar enkel dient om verstoringen in internationale concurrentie te balanceren.