Jeroen Janssens won onlangs de Ondernemen Zonder Grenzen-publieksprijs. Zijn bedrijf Martono&Company importeert verkoolde kokosbasten uit Indonesië, en verkoopt deze als natuurlijke barbecuebrandstof.

Voor Janssens was het een grote verrassing toen hij afgelopen donderdag tijdens de Ondernemen Zonder Grenzen-verkiezing naar voren werd geroepen om de prijs in ontvangst te nemen.

"Ik kwam eigenlijk vooral om mijn verhaal te pitchen”, aldus de 30-jarige Utrechter. Hij hoopte in contact te komen met mogelijke verkooppunten voor zijn product. “Dat ik won was totaal onverwacht en erg bijzonder."

Inspiratie

Janssens won de competitie met zijn idee om verkoolde kokosbasten te gebruiken als brandstof voor barbecues. Het plan ontstond toen hij afgelopen juni zijn geboorteland Indonesië bezocht.

Tijdens een verblijf op Bali volgde hij een kookcursus, waarbij de kokosbasten als stookmateriaal dienden."Het viel me direct op dat die vele malen langer brandden dan houtskool”, vertelt Janssens. “Er komt langer warmte uit hetzelfde aantal kilo’s."

Zomerschool

Janssens kwam er achter dat het grillen op kokosbasten nog een aantal andere pluspunten heeft. "Het mooiste is natuurlijk dat een afvalproduct een compleet nieuwe bestemming krijgt." Ook is er minder rookontwikkeling, blijft de smaak van het gegrilde product natuurlijker en is er minder stank, somt Janssens de voordelen op.

Toen hij las over een zomerschoolprogramma voor ondernemers die een bedrijf willen starten in een ontwikkelingsland, besloot hij zich in te schrijven. "Ik wilde daadwerkelijk iets met mijn idee gaan doen." 

Tijdens de cursus sprak hij veel met ervaren ondernemers en concretiseerde hij zijn plan. "Volgende week vlieg ik naar Indonesië om met mogelijke leveranciers te praten", zet hij zijn volgende stap uiteen. 

"Daarbij ga ik vooral bekijken of ze ook een duurzame werkwijze hebben en of de lokale gemeenschap profiteert van mijn investeringen. En of het product goed is natuurlijk."

Uitbreiden

Idealisme is zijn voornaamste drijfveer, bezweert Janssens. Maar uiteraard is er ook een businessplan. Hij verkoopt de verkoolde basten met een marge in Nederland en is daarvoor nog op zoek naar partners. "Het liefst wil ik met groothandels in contact komen, biologische winkels zijn ook een goede optie."

Plannen om zijn business te verbreden heeft Janssens ook al. "Op termijn kunnen we de barbecuelijn uitbreiden met andere duurzame producten als marinade."