Achttien organisaties tekenen woensdag de Green Deal Circulair Inkopen met de Rijksoverheid. Daarmee beloven ze om duurzaam hun inkopen te doen, meld inkooporganisatie Nevi.

Organisaties zoals Alliander, ABN AMRO,  de gemeenten Amersfoort, Amsterdam en Rotterdam Waternet starten in 2014 met minimaal twee circulaire inkooptrajecten.

In de zogenoemde circulaire economie bestaat geen afval. Producten vormen de  basis voor waardevolle kringlopen, die eindeloos kunnen worden hergebruikt.

“De essentie van circulair inkopen is dat de inkoper en de producent ervoor zorgen dat producten of materialen aan het einde van de levensduur of de gebruiksfase, weer opnieuw kunnen worden ingezet“, zegt MVO Nederland.

Diensten

Dat kan bijvoorbeeld door diensten te kopen in plaats van producten; lichturen in plaats van lampen, of belminuten in plaats van telefoons. Ook kan de inventaris worden gerecycled.

Bij circulair inkopen gaat het  om innovatieve contractvormen zoals product-service-systemen of pay-per-use-contracten. “Dat betekend niet alleen kostenbesparing, het brengt ook een nieuwe visie op het vak”, zegt een woordvoerder van Nevi.

Banen

Een manier van werken die aan populariteit wint, mede dankzij pioniers als Thomas Rau. Uit recent onderzoek van TNO zou blijken dat de circulaire economie jaarlijks zeker zeven miljard euro kan opleveren en 50.000 banen kan creëren.

Dat staat nog los van de voordelen voor het milieu. “Circulair ondernemen is sterk in opkomst en inkoop is een belangrijke sleutel om die versnelling de ruimte te geven.”, aldus MVO.