Elektrisch rijden heeft de toekomst en met groene sportauto's kan een hele nieuwe groep mensen worden verleid om ook milieuvriendelijker te gaan rijden.

Dat zei staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) na een ritje in de populaire elektrische sportauto Tesla in de Amerikaanse staat Californië. 

Mansveld bezocht dinsdag (lokale tijd) de fabriek van Tesla in de stad Fremont. Ze reed ook een stuk in de Model S, het vlaggenschip van Tesla. Dit is een van de populairste volledig elektrische auto's in de Verenigde Staten.

Naar schatting zijn er dit jaar ongeveer 14.300 van verkocht. Ook in Nederland rijden er 150 rond via een leasebedrijf. ''De Tesla Model S is een spannende sprong vooruit en maakt groen rijden nog aantrekkelijker'', zei Mansveld na het ritje.

Initiatieven als deze zijn volgens de staatssecretaris goed voor het aanzien van elektrisch rijden. In Nederland rijden ruim 13.000 elektrische wagens rond.

Mansveld verwacht dat dit aantal eind dit jaar oploopt tot 20.000 en hoopt dat de groei in de komend jaren doorzet. Er staan inmiddels 5000 publieke laadpalen verspreid over het land, naast 10.000 particuliere laadpalen.

Voorbeeld

Californië is voor Nederland een voorbeeld, vindt Mansveld. De staat heeft zichzelf ten doel gesteld om 1,5 miljoen elektrische auto's op de weg te hebben in 2025. ''Inwoners van Californië houden van het milieu én van hun auto'', zegt de staatssecretaris.

Elektrisch rijden is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook goed voor de economie, stelt Mansveld. Tesla heeft het Europese hoofdkantoor in Nederland gevestigd, evenals een assemblagelijn.

''De vestigingen van Tesla zorgen in Nederland voor 150 banen. Een groene economie is een banenmotor'', zegt Mansveld, die nog tot en met vrijdag in de Verenigde Staten is.