'Vergunning frustreert bouw zonnecentrale'

De bouw van een zonnecentrale van een kilometer lang aan de noordkant van de A20 bij Rotterdam dreigt niet door te gaan door een eenmalige belastingaanslag van de gemeente.

Door deze 'omgevingsvergunning' van 50.000 euro moet initiatiefnemer SolarNova geld toeleggen op het duurzame energieproject, stelt GroenLinks in Rotterdam.

De fractie in de Rotterdamse raad vraagt aan verantwoordelijk wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid) van de aanslag af te zien of anders subsidie te geven om de extra kosten te compenseren. De zonnecentrale met duizenden panelen zou worden aangelegd op de bestaande geluidswal bij knooppunt Terbregseplein.

Aanslag

Arno Bonte van GroenLinks wijst erop dat de zonnecentrale de gemeente eenmalig 14.000 euro oplevert voor het opstellen van het contract en nog eens jaarlijks 3000 euro aan huur. Hij begrijpt de aanslag niet omdat B en W in 2011 hebben gezegd dat de gemeente duurzame energieprojecten zal steunen.

In een reactie laat wethouder Van Huffelen weten dat Rotterdam ''niet zomaar met twee maten kan meten: we behandelen alle ondernemers volgens dezelfde regels". Wel zegt ze de zonnecentrale van SolarNova een prachtig project te vinden. ''De gemeente heeft de initiatiefnemers intensief begeleid bij hun plannen. We blijven met ze in gesprek."

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie