Minder investeringen in groene energie

Investeringen in schone energie zijn in het derde kwartaal wereldwijd met 14 procent gedaalde ten opzichte van het tweede kwartaal.

Dit meldt onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Van juli tot en met september werd in totaal voor 45,9 miljard dollar geïnvesteerd in schone energie.

Vooral de markt in de Verenigde Staten liet een forse daling zien door een toename van goedkoop aardgas. Er werd voor 5,5 miljard dollar geïnvesteerd in de VS, een afname van 41 procent.

In Europa daalden de investeringen onder druk van het dichtdraaien van de subsidiekraan in veel landen zoals Duitsland en Spanje. Verder werd in de Chinese markt minder besteed aan windenergie.

Laatste cijfers

Volgens de onderzoekers wijzen de laatste cijfers erop dat er voor dit jaar voor de tweede keer op rij een daling van de hoeveelheid investeringen zal plaatsvinden.

“Overheden accepteren dat klimaatverandering een enorm probleem is, maar lijken op dit moment te druk met problemen voor de korte termijn”, verklaart onderzoeker Michael Liebreich van BNEF. Hij benadrukt dat het zorgbarend is dat investeringen in schone energie “momentum” lijkt te verliezen.

In samenwerking met de Groene Courant

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie