Balkenende ziet houding ondernemers veranderen (video)

De houding van ondernemers ten aanzien van duurzaam ondernemen is aan het veranderen, zegt voormalig premier Jan Peter Balkenende.

Dit is het eerste interview in de serie Weg Met MVO, een initiatief van Ruben Koerhuis (techniek) en Petra Pronk (interview)

Balkenende is partner bij accountant EY en voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition, een groep Nederlandse multinationals die actief wil bijdragen aan de verduurzaming van de wereld.

"Geld maken was misschien vroeger een hoger doel, het Angelsaksisch denken. Er wordt nu echt wat anders verwacht van ondernemers", zegt Balkenende. Ondernemers die enkel financiële waarden nastreven zijn volgens hem een uitstervend ras.

De 'stip op de horizon' van Balkenende wordt gevormd door het vooruitzicht van 9 miljard aardbewoners, de eindigheid van grondstoffen en de "onhoudbaarheid van huidige productie- en consumptiestijlen". "Als je weet dat dat het perspectief is, dan kun je je daar niet bij neerleggen", aldus de voormalige premier.

Volgens hem zijn de grote vraagstukken van deze tijd te groot om alleen aan overheden over te laten. "Je hebt bedrijven nodig om oplossingen te vinden."

Hij noemt als voorbeeld bierfabrikant Heineken, waar in 2020 60 procent van de granen in Afrika lokaal moet zijn geproduceerd. "Dat is heel praktisch bijdragen aan oplossingen."

Ondernemen in de 21ste eeuw is in de visie van Balkenende een "waardengedreven vraagstuk". "Hoe wil jij als onderneming in de maatschappij handelen? Met welke klanten en investeerders wil je werken?"

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie