Topmensen uit het Nederlandse bedrijfsleven vertellen over verantwoord ondernemen. In deze aflevering: architect Thomas Rau en directeur van grondstoffenbedrijf Turntoo.

Dit is het zestiende interview in de serie MVO Leiderschap, een initiatief van Ruben Koerhuis (techniek) en Petra Pronk (interview)

"We moeten dingen gebruiken, in plaats van verbruiken en weggooien", zegt Rau. Rau's architectenbureau werkt aan gebouwen als "grondstoffendepots", waarbij hun onderdelen na hun ontmanteling opnieuw kunnen worden gebruikt.

Zo moet de waarde van grondstoffen behouden blijven, "en kunnen we er 1-op-1 iets anders van maken; een t-shirt, een lamp, een camera of een gebouw".

Die principes maken dat Rau kieskeurig is bij het selecteren van zijn klanten. "Ik werk alleen voor opdrachtgevers die bereid zijn om maatschappelijk verantwoording af te leggen voor het feit dat zij een gebouw nodig hebben. 

De architect uit serieuze kritiek op Nederland als achterloper binnen Europa. De meeste modellen proberen volgens hem de "oude economie" te optimaliseren, "wij proberen de eerste stappen te zetten in de nieuwe economie".

Thomas Rau draagt het interviewstokje over aan Peter Molengraaf, ceo van netwerkbedrijf Alliander

Bekijk alle afleveringen van MVO Leiderschap