Banken gaan meer geld lenen aan duurzame energieprojecten, waar dat nu door technische onzekerheden over de investering of door kleinschaligheid van het project nog vaak spaak loopt.

Afspraken hierover staan in de 'Green Deal', die minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag ondertekent met de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, Chris Buijink.

Ook het Beraad Groenfondsen tekent. De Green Deal voor banken vloeit voort uit het energieakkoord dat eerder deze maand door ruim 40 partijen werd gesloten.

Expertisecentrum 

Er komt een expertisecentrum dat geld en project dichterbij elkaar moet brengen. Dat moet belemmeringen voor duurzame investeringen weg nemen en oplossingen vinden voor duurzame projecten die weliswaar financierbaar zijn, maar toch vaak nog geen geld krijgen.

Ook gaat het expertisecentrum de samenwerking tussen banken, duurzame investeerders en lagere overheden verbeteren om bijvoorbeeld trage vergunningsprojecten te versnellen.

De Green Deal wordt gesloten bij een innovatief tuinbouwbedrijf waar al succesvol met aardwarmte duurzame tomaten worden gekweekt.