Topmensen uit het Nederlandse bedrijfsleven vertellen over verantwoord ondernemen. In deze aflevering: Frans van Houten, ceo van Philips. 'We worden onderdeel van een circulaire economie.'

Dit is het veertiende interview in de serie MVO Leiderschap,een initiatief van Ruben Koerhuis (techniek) en Petra Pronk (interview)

Van Houten stelt dat duurzaamheid al sinds de oprichting van Philips is verankerd in de manier van zakendoen. "Maar ik moet wel zeggen dat Philips sinds het midden van de jaren 90 veel nadrukkelijker is gaan inzetten op duurzaam ondernemen", zegt Van Houten.

Dat doet het concern (118.000 werknemers) volgens hem onder meer door producten te maken die minder energie gebruiken, te recyclen en door het gebruik van schadelijke stoffen te beperken. "De lat ligt nooit hoog genoeg. We streven er voortdurend naar om onszelf uit te dagen om de lat nog hoger te leggen."

Duurzaamheid is "onderdeel van onze bedrijfsstrategie", aldus Van Houten. "Zo kunnen we beter concurreren en groeien. Ten tweede zien we het als een committent naar de samenleving. En we merken ook dat het helpt om de beste mensen aan te trekken."

Frans van Houten geeft het interviewstokje door aan architect Thomas Rau