Duurzaamheid is de aanjager van de nieuwe economie. Dat betoogt Marga  Hoek, directeur van ondernemersvereniging De Groene Zaak, in haar nieuwe boek.

Haar ziel en zaligheid, kennis en visie stak Hoek naar eigen zeggen in ‘Zakendoen in de Nieuwe Economie’, dat dinsdag wordt gepresenteerd in Den Haag, vergezeld van een theatervoorstelling.

Hoek is ook oprichter van de Groene Zaak, een organisatie die inmiddels 165 bedrijven vertegenwoordigt die actief zijn in de duurzame economie en die daar hun business case op baseren. Die moeten nu en dan worstelen om het voor elkaar te krijgen, “maar duurzaam is wel de toekomst”, zegt Hoek.

Er bestond volgens Hoek echter nog geen samenhangend werk waarin alle theorie en visie op dit gebied bij elkaar staat. Ze introduceert ook een reeks nieuwe begrippen en zet oude begrippen ervoor aan de kant. Zoals de ‘Value cycle’, die de plaats inneemt van het gangbare ‘supply chain’.

Niet minder dan een geheel ‘nieuwe economie’ bepleit de gedreven onderneemster, waarbij de economie in dienst staat van de wereld, in plaats van andersom. Ondernemers zijn de aangewezen doelgroep, "want die staan aan de wieg van economische veranderingen". Maar hoe verdien verdien je als ondernemer je geld in die nieuwe economie? 

In de kern van haar betoog staat het duurzaam omgaan met ecologische, sociale en financiële onderdelen van de economie. Die aanpak schept nieuwe mogelijkheden om geld te verdienen, want de definitie van ‘de economie’ wordt verbreed; ook het oplossen van bijvoorbeeld de vergrijzing zorgt voor economische waarde en groeimogelijkheden.

Het boek benadert dit alles door 7 ‘vensters’, zoals innovatie, leiderschap en financiering. En beperkt zich duidelijk niet tot een ‘groene’ economie. “‘Groen’ is alleen ecologisch, maar dit boek is drie keer duurzaam.”

"All assets included", noemt Hoek die integrale aanpak. "Dan kunnen we vervolgens werken aan - een kwalitatieve - economische groei, die blijvend is. Anders blijven we van crisis naar crisis gaan."

Energieakkoord

Onlangs loodste Hoek als een van de onderhandelaars het Energieakkoord naar de eindfase, en "en knokte elke stap op de weg voor meer ambitie". "Ons past bescheidenheid over het bereiken van het akkoord", tempert zij het enthousiasme over dat veelbesproken polderakkoord.

"We moeten niet trots zijn, maar opgelucht dat in elk geval het schip gekeerd is en we daarmee een nieuw vertrekpunt hebben gecreëerd." 

Er bestaat volgens haar nu nog veel onduidelijkheid voor ondernemers in bijvoorbeeld de cleantechsector. "Er ontstaat nu een stabieler investeringsklimaat."

Experts

Tussendoor schreef zij het afgelopen jaar aan haar boek, waarbij overleg werd gevoerd met meer dan 200 experts (waaronder 60 ceo’s) over de hele wereld. Kinderen krijgen in het boek het laatste woord.

Het resultaat is een ambitieus, veelomvattend boek, met wereldwijd toepasbare principes. "Het was geen kwestie van een paar leuke voorbeelden op een rij zetten, maar er zit echt heel veel denkwerk in."  Een Engelstalige versie van het boek zit al in de pijplijn.

Volgens voormalig TNT-topman en voorwoordschrijver Peter Bakker (president van de World Business Counsil for Sustainable Development) geeft het boek “het broodnodige inzicht in een verandering die  ons allemaal aangaat”.

Positief

Ze schrijft vanuit een "mateloos positieve" houding, en wil vooral "de ondernemende hartklop van de economie" behouden, met uitzicht op succes. Het duurzaamheidsdebat moet niet meer draaien om bijvoorbeeld de bedreigingen die Al Gore op de kaart zette.

"Mijn bedoeling is mensen te inspireren, door positiviteit mee te geven. Ik wil mensen niet vertellen hoe slecht we het allemaal doen."

Vuist op tafel

In de politiek, waar Hoek veel lobbywerk verricht, heeft ze vaak wel "een andere toon". "Dan zeg ik heel duidelijk, ‘dit is absoluut onacceptabel wat je doet’. Daar moet je af en toe met de vuist op tafel slaan." Maar verder wil zij niet horen wat er niet deugt, maar vooral hoe het wel moet.

Een reeks koplopers illustreert in het boek hoe dit in de praktijk kan werken. "Mensen die het boek al hebben gelezen reageren met ‘ik wist niet dat er al zoveel was’. Dat is de reden dat dit boek er is."

'Zakendoen in de nieuwe economie' verschijnt bij uitgeverij Kluwer en wordt dinsdag 10 september gepresenteerd in Den Haag.