Het aantal zonne-installaties in het verzorgingsgebied van netbeheerder Enexis is in het eerste halfjaar verdrievoudigd tot ruim 43.000.

De totale productiecapaciteit is hierbij gestegen tot meer dan de helft van het vermogen in Nederland. Dit meldde de netbeheerder maandag bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De netten hebben deze stijging probleemloos aangekund, aldus de regionale netbeheerder. Het overgrote deel van de zonnepanelen is in gebruik bij particulieren.

Enexis is verantwoordelijk voor de levering van stroom en gas naar meer dan 2,6 miljoen klanten in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.

Solide

Enexis kijkt terug op een ''solide en koersbestendig'' half jaar, aldus topman Han Fennema. De nettowinst kwam uit op 124 miljoen euro vergeleken met 117,4 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.

De stijging van de klanttarieven bleven beperkt tot het niveau van de inflatie. De omzet is om deze reden beperkt gestegen tot 688,5 miljoen euro, vergeleken met 682,5 miljoen vorig jaar. Enexis investeerde in de eerste helft van het jaar 229 miljoen euro, 6 procent meer dan in 2012.

Omzet

Er is in het eerste half jaar een procent meer omzet geboekt dan in de eerste zes maanden vorig jaar. De omzet kwam uit op 688,5 miljoen euro. 

De nettowinst van Enexis steeg met zes procent naar 124 miljoen euro. De netbeheerder investeerde eveneens zes procent meer ten opzichte van het eerste halfjaar in 2012. Het aantal klantaansluitingen bleef nagenoeg gelijk.

Met name door een omvangrijke stroomstoring in Enschede viel de elektriciteit van Enexis langer uit in het eerste halfjaar. Huishoudens aangesloten op het netwerk moesten het gemiddeld 14,4 minuten zonder stroom doen. In het eerste halfjaar van 2012 was dit nog elf minuten.