'EIB investeert niet meer in vuilste energie'

De Europese Investeringsbank stopt met investeren in vervuilende kolencentrales.

Dat heeft de bank woensdag laten weten. Om voor financiering bij de EIB in aanmerking te komen mag een centrale niet meer dan 550 gram CO2 per kilowattuur (kWh) uitstoten.

Dat betekent dat energiebedrijven die kolencentrales of bruinkoolcentrales willen bouwen voortaan ergens anders moeten aankloppen. De meest geavanceerde kolentechnologie zal echter voorlopig de dans ontspringen. Dit zijn centrales met biomassabijstook of waarbij de restwarmte wordt hergebruikt.

"Dit is een hele belangrijke stap. Door onze voorkeur voor schone technologie kan Europa makkelijker zijn klimaatdoelstellingen behalen", aldus Mihai Tanasescu van de Europese Investment Bank.

Gas

Gascentrales kunnen - met een gemiddelde Europese uitstoot van rond de 350 gram CO2 per kWh – nog wel op financiering van de EIB blijven rekenen. De EIB noemt aardgas een 'transitiegrondstof' die nodig is in de omslag naar duurzame energie.

"Bankiers lopen met deze maatregel voor op politici", aldus Ingrid Holmes, directeur bij milieulobby-organisatie E3G. Holmes verwacht dat de uitstootdrempel de komende jaren nog lager zal worden.

Volgens Euractiv heeft de EIB sinds 2007 voor meer dan 70 miljard euro geïnvesteerd in energieprojecten. Daarvan ging 19 miljard euro naar fossiele energie, waarvan in ieder geval 2 miljard euro naar kolencentrales.

Tip de redactie