Autodealers hebben gemiddeld genomen te weinig expertise op het gebied van elektrisch rijden.

Dat stelt het Elektrisch Vervoer Centrum (EVC), een informatiecentrum voor elektrisch rijden in Rotterdam, dat onderzoek liet doen naar het kennisniveau bij dealers."

"Daaruit bleek dat het merendeel van de bedrijven te weinig kennis heeft over bijvoorbeeld belastingregelingen, leasing, verzekeren en opladen."

Het centrum liet een 'mystery shopper' een bezoek brengen aan autodealers om zich te oriënteren op de markt voor elektrische auto's. Een aantal van die dealers adviseerde de koper "om toch vooral voor conventionele aandrijving te kiezen".

Het centrum benadrukt wel dat het "niet op de stoel van de dealers" wil gaan zitten. "We willen juist dealers helpen met het naar de markt brengen van elektrische auto’s.”

Bezoek

Het EVC meldt verder dat het sinds zijn opening 18 maanden geleden duizend bedrijven op bezoek kreeg, en 3.500 proefritten organiseerde.

"Maar de conversie naar daadwerkelijke aankoop ligt lager dan verwacht.” Om de verkoop van elektrische auto's te stimuleren roept het centrum nu een 'EV Makelaar' in het leven.

Die moet de "mobiliteitsbehoefte" van de klant gaan inventariseren en adviseert vervolgens een of meerdere modellen. “Vervolgens sturen we de lead door naar de importeur of een van de dealerholdings waar we mee samenwerken. Die hoeven dan alleen nog de order uit te schrijven.”