Apple bouwt in het Amerikaanse Reno een energiecentrale die volledig werkt op zonne-energie. De opgewekte stroom wordt niet alleen gebruikt voor een datacenter, maar ook om de omgeving van groene stroom te voorzien.

Dat heeft Apple dinsdag bekendgemaakt. De centrale, de tweede van Apple, levert genoeg stroom om 4400 huizen een jaar lang van energie te voorzien.

Bedrijven als Apple, Microsoft, Google en Amazon beschikken over gigantische datacenters die veel stroom en grondstoffen kosten. Hierbij is de CO2-uitstoot altijd een onderwerp van discussie. Het datapark in Reno wordt van stroom voorzien dankzij 91 voetbalvelden vol zonnecellen.

In maart rapporteerde het bedrijf dat het ernaar streeft volledig op groene stroom te werken. Op dit moment zou dat liggen op grofweg 75 procent. Onder meer kantoren in München en het hoofdkantoor in Cupertino worden volledig voorzien van groene stroom. 

Fabrieken

Ondanks de inspanningen van het bedrijf om zijn kantoren en datacenters van groene stroom te voorzien is er nog steeds sprake van CO2-uitstoot.

De grootste vervuiling zit niet in de transport of het draaiend houden van de servers, maar in de productie. Ruim zestig procent van de totale CO2-uitstoot van het bedrijf komt van de fabrieken, die voornamelijk in Azië te vinden zijn.