DPD Pakketservice gaat in het centrum van Nijmegen zijn pakketjes bezorgen met elektrische vrachtwagens.

Dat maakt de pakketbezorger vrijdag bekend. Sinds een week rijdt een vrachtwagen van het Britse merk Smith Electric Vehicles zijn rondjes in de Gelderse stad. In september komen daar nog eens drie vrachtwagens bij. Die laatste drie worden gekocht, de vrachtwagen die nu al rijdt, wordt gehuurd.

Ook andere pakketbezorgers rijden al in verschillende steden in de wereld met vrachtwagens van Smith. Zo nam TNT Express in 2007 al Smith-trucks in bedrijf in Rotterdam.

DPD Pakketservice werkt in Nijmegen met onderaannemer Combipakt. De vrachtwagens komen van het bedrijf  Spijkstaal in Spijkenisse, dat ze weer uit Groot-Brittannië haalt.

De Smith heeft een actieradius van 50 tot 240 kilometer. De afstand is onder meer afhankelijk van rijstijl en belasting. De elektrische vrachtwagen rijdt maximaal 80 kilometer per uur en het opladen van de accu’s duurt acht uur.

Werkdag

"Met het lithium–Ion accupakket in deze vrachtauto’s kan je een normale werkdag prima invullen. Daarbij kun je dan de nachtelijke uren gebruiken voor het opladen van de accu’s”, aldus Harold van den Broek van Combipakt.  

Het project in Nijmegen is onderdeel van ‘Proeftuinen hybride en elektrisch rijden’ van het ministerie van Economische Zaken dat loopt tot eind dit jaar. Hogeschool Arnhem-Nijmegen monitort de resultaten.

In Utrecht was eerder ook al een proef met elektrisch vrachtvervoer. De Cargohopper was een soort elektrische auto met enkele aanhangwagentjes.