Banken moeten financiering van energiebesparende maatregelen serieus nemen. Energiebesparing kan namelijk behoorlijk lucratief zijn.

Dat zegt Gerben Hieminga, econoom bij ING en hoofdauteur van het recente rapport 'Saving Energy in the Netherlands'.

"Wij zien financiering van energiebesparing echt als een trend. Het is zeker geen eendagsvlieg", aldus Hieminga. "We gaan hier stevig op inzetten naast onze bestaande financiering van windmolens en zonnepanelen. ING wil leidend zijn op dit gebied."

Het rapport van ING is een reactie op een Europese richtlijn over energiebesparing, die Nederland moet invoeren. "Maar die richtlijn geeft weinig handvatten hoe we dat moeten doen", zegt Hieminga.

De Europese Unie wil dat EU-landen in 2020 20 procent minder energie gebruiken. Een van de manieren om dit te doen is daken en muren goed te isoleren en dubbel glas te gebruiken in woningen en kantoren.

Energierekening

Investeringen in energiebesparing betalen zich terug door een lagere energierekening. Toch is het tot nu toe vrij lastig om investeringen in energiebesparende maatregelen te financieren bij de bank. Een zonnepaneel is doorgaans veel makkelijker te financieren.

Dat komt, zegt Hieminga, omdat je bij een zonnepaneel door de stroom die het opwekt precies weet hoeveel die oplevert. Heel meetbaar en dus financierbaar. "Bij een lagere energierekening weet je nooit precies in hoeverre dat door de isolatie komt."

Esco

"Een oplossing voor dit probleem is dat je samen met andere bedrijven een bv opricht, die zich speciaal richt op het managen van de energie in bijvoorbeeld een kantoor. Die bv kan je dan financieren." 

Zo’n bv wordt een Energy Service Company (Esco) genoemd. De winst wordt gehaald door het verschil tussen de oude en nieuwe energierekening op te strijken: een win-winsituatie, omdat het kantoor duurzaam bezig is en de bv geld verdient, net als leveranciers van energiebesparende producten. Dit is een aantrekkelijke mogelijkheid, maar steun van de overheid door beleid of regelgeving is daarbij nodig.

Lening

Maar ING heeft nog meer ideeën. Zo kunnen particulieren ook een lening voor bijvoorbeeld isolatie afsluiten, die kan worden afbetaald via de energierekening. "En als die rekening is afbetaald, heeft de klant nog jarenlang een veel lagere energierekening."

Samen met een aantal andere bedrijven uit de energie, bouw en installatiebranche waaronder ook de banken ABN Amro en Rabobank, maakt ING zich ook sterk voor een revolverend Nationaal Fonds Energiebesparing (NFEB). Dat is een fonds waaruit leningen kunnen worden betaald, maar ook weer worden terugbetaald, zodat de pot nooit leeg is.

Fonds

Voorwaarde voor het slagen van dit fonds is wel een aandeleninvestering van de overheid, waarbij financiële instellingen vervolgens schuld ter beschikking stellen. Die investering komt er.

De regering gaat 150 miljoen euro investeren in een 'revolverend fonds energiebesparing voor de bebouwde omgeving'. Voorwaarde voor de overheid is dat de private financiële sector een aanvullende 450 miljoen euro beschikbaar stelt. 

"Een goede, gedragen, praktische uitwerking is wel essentieel voor het slagen van een revolverend fonds voor energiebesparing", aldus Hieminga.