Duurzaam zweefvliegtuig wil een ton crowdfunden

Het Nederlandse bedrijf Ampyx Power, dat met speciale zweefvliegtuigjes energie kan opwekken, wil 100.000 euro ophalen door middel van crowdfunding. Consumenten kunnen aandeelhouders worden.

Via crowdfundplatform Oneplanetcrowd.nl wordt het vanaf medio april mogelijk te investeren in de zweefvliegtuigjes. Energie wordt opgewekt doordat kracht op de kabel, waar het vliegtuig aan vast zit, omgezet wordt naar elektriciteit in een stroomgenerator op de grond. 

Opvallend aan het project is dat het platform ook converteerbare leningen geeft aan investeerders. Hiermee kunnen investeerders hun lening plus uitstaande rente converteren naar een aandeel, dit kan alleen als er "een substantiële investeerder" geld in het bedrijf steekt. Volgens directeur Wolbert Allaart is dat bedrag minimaal een half miljoen.

De omzetting gebeurt tegen dezelfde voorwaarden als de grote geldschieter. Naast de converteerbare lening wordt het ook mogelijk met kleinere bedragen het project te steunen.

Aandeel of aflossen

De minimale investering voor een optie op de converteerbare lening zal Allaart hoogstwaarschijnlijk 100 euro zijn. In het geval van Ampyx kunnen de investeerders bij een grote geldschieter zelf beslissen of zij hun investering omzetten naar aandelen. Dit kan bij de eerste keer, daarna niet meer.

Dient zich geen nieuwe investeerder aan binnen een vooraf bepaalde tijd, dan wordt een onafhankelijke partij aangewezen om de marktwaarde van het bedrijf te bepalen. De investeerder kan er uiteindelijk ook voor kiezen om niet te converteren en de lening te laten aflossen aan het einde van de looptijd. 

Normaal gesproken bieden bedrijven die crowdfunden goodies of een eerste versie van een product aan in ruil voor geld van consumenten. Converteerbare leningen in crowdfunding zijn dan ook nog geen gemeengoed in Nederland. 

Het principe is al wel langer aanwezig bij het crowdfundingplatform Wekomenerwel.nl, zo weet Gijsbert Koren van crowdfundingconsultant Douw & Koren te melden.

Eerlijk

Ampyx Power, opgericht in 2008, heeft eerder al  investeringen ontvangen van onder andere het Mainport Innovation Fund (KLM, Schiphol, Rabobank en TU Delft), WNF en de EU. 

De reden dat het bedrijf nu gaat crowdfunden is omdat het vooral ervaring wil opdoen, aldus Allaart. "Grote succesvolle projecten als de Windcentrale vinden wij spannend. We zien crowdfunding echter wel als een aanvullende inkomstenbron, niet de hoofdmoot."

Voor converteerbare leningen is gekozen om de ‘crowd’ te belonen. "Een converteerbare lening is een lastig product, maar wel het eerlijkst."

Waarderingsprobleem

Volgens Maarten de Jong, directeur van Oneplanetcrowd, kan een converteerbare lening een waarderingsprobleem van startende ondernemingen oplossen.  

"Voor professionele investeerders is het al moeilijk in de beginfase de marktwaarde in te schatten, omdat zij nog over beperkte informatie beschikken van de onderneming. Laat staan voor de bezoeker van een crowdfundingplatform."

Oneplanetcrowd is van plan in de toekomst meer duurzame projecten met converteerbare leningen te laten crowdfunden.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie