Stedin zet groene stroom om in aardgas

Elektriciteit omzetten in aardgas; netwerkbeheerder Stedin in Rotterdam gaat weer een stap verder in het ontwikkelen van duurzame energie.

De netwerkbeheerder begint, samen met andere partners, medio 2013 in een appartementencomplex in Rozenburg een proef waarbij overtollige duurzame elektriciteit als voeding wordt gebruikt voor het fabriceren van aardgas.

Dat heeft Stedin dinsdag bekendgemaakt. De proef volgt op een praktijkonderzoek waarbij aardgas werd vermengd met waterstof. Dat werd vorig jaar succesvol afgerond in een appartementencomplex op Ameland.

De netwerkbeheerder wil nu samen met Ressort Wonen, DNV KEMA en de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg een stap verder doen. Zij ondertekenen vrijdag 19 april een intentieovereenkomst voor deze test.

Methaniseren

Gedurende 5 jaar wordt in het appartementengebouw overtollige duurzame elektriciteit letterlijk via waterstof en CO2 omgezet in aardgas. Dit proces heet methaniseren. Het product is vervolgens te gebruiken voor bijvoorbeeld de cv-ketel en het fornuis.

Volgens Stedin is dit in Nederland nog nooit op deze schaal gebeurd, omdat er nog geen mogelijkheden voor een praktijkonderzoek waren.

Lees meer over:
Tip de redactie