De provincie Noord-Brabant neemt genoegen met minder elektrische bussen dan gepland. Dat blijkt uit de recent gepubliceerde aanbestedingsopdracht.

Vorig jaar wilde de provincie nog weten hoe duur het is om in heel Brabant elektrische bussen te laten rijden, of in ieder geval in Breda, Den Bosch en Tilburg. De provincie wilde ook de prijs hebben voor de inzet van 50 elektrische bussen in 2015 in de hele provincie.

Maar in de definitieve aanbestedingsopdracht worden geïnteresseerde busbedrijven nog voor maximaal 20 grote elektrische bussen beloond.

Brabant was door de belangstellende vervoerders gewaarschuwd dat de ambities niet realistisch waren voor het gelijkblijvende budget (55 miljoen euro per jaar), bevestigde CDA-gedeputeerde Ruud van Heugten woensdag.

''De vervoerders hebben ons laten weten dat ze niet aan de verplichte opties kunnen voldoen. We wilden niet het risico lopen dat er niemand inschrijft’’, legde hij uit.

Visie

Van Heugten ontkent dat de elektrische ambities zijn verdwenen. ''We hebben de ambities, maar die zijn niet haalbaar op dit moment. We hoopten dat het sneller gaat maar de visie op de lange termijn is nu belangrijker.''

Dat de provincie alle opties zo snel overboord gooit, vindt GroenLinks in Brabant ongeloofwaardig en onacceptabel.

Fractielid Theo Bouwman zegt dat uit de opbrengst van de verkoop van energiebedrijf Essent nog geld over is voor elektrisch rijden. GroenLinks gaat samen met de PvdA vragen stellen, kondigde hij woensdag aan.