AMSTERDAM - Emissierechten gingen bij een veiling in Californië deze week over de toonbank voor gemiddeld 13,62 dollar, ruim 10 euro, per recht.

Dat was een dollar meer dan analisten hadden voorspeld. Een succes, noemt persbureau Bloomberg de veiling dan ook, de tweede ooit in Californië. De eerste veiling was afgelopen november.

De Californische CO2-handel is de grootste in in de Verenigde Staten en na de Europese CO2-markt de grootste in de wereld.

De resultaten van de veiling tonen aan dat de Californische CO2-markt "sterk en levensvatbaar" is, aldus Derek Walker, van de lobbygroep Environmental Defense Fund tegen Bloomberg.

Californië verkocht alle 12,9 miljoen emissierechten die de staat in de veiling deed. Die rechten moeten dit jaar nog gebruikt worden. Ook gingen 9,6 miljoen rechten in de verkoop voor het jaar 2016. Maar daar werd maar de helft van verkocht.

Europa

De Californische CO2-prijs ligt een stuk hoger dan die in Europa. Zo dook hier de prijs vorige maand nog dik onder de drie euro, nadat een prijsopdrijvende oplossing van de Europese Commissie werd afgeschoten in het Europees Parlement.

In Europa is de prijs is al jaren erg laag. Dat komt mede door de crisis. Omdat veel bedrijven krimpen, kunnen ze met gemak met hun quotum toe. Wat aan CO2-rechten over blijft, verkopen ze op de markt.

Analisten menen dat de prijs naar meer dan twintig euro moet stijgen voordat bedrijven echt werk maken van energiebesparing: het uiteindelijke doel van de emissiehandel. Tot die tijd kopen ze simpelweg hun CO2-uitstoot af.