Energieproject Der Windcentrale haalde vorig jaar een recordbedrag van 7 miljoen euro aan crowdfunding op. Dit jaar hopen ze dat nog eens te doen.

De Windcentrale splitst windmolens in duizenden stukjes – winddelen – iedereen kan een stukje kopen om over eigen groene stroom te beschikken.

Het bedrijf leek lange tijd niet van de grond te komen, maar na twee jaar ploeteren zijn de eerste windmolens afgelopen jaar gefinancierd.

Zo kochten 10.000 particulieren een stukje molen van 351 euro per deel en werden gezamenlijk eigenaar van een windmolen in Delfzijl.

Geluk

'Het was een combinatie van doorzettingsvermogen en geluk', zegt Harm Reitsma over zij prille succes in het programma Groeigeld van 7 Ditches TV. Instanties werkte tegen en Reitsma moest afscheid nemen van zijn compagnon Niels Korthals.

“We moesten akkoord krijgen van instanties zoals de Belastingdienst en de AFM. Alle stoplichten bleven steeds op rood staan.”

Groen licht

Reitsma en zijn nieuwe compagnon Anne Janssens kregen echter wel groen licht. Het publiek leek bovendien warm te lopen voor de groene stroom van de Windcentrale. “Het is rap gegaan met de Windcentrale”, zegt Reitsma.

Het bedrijf zet dit jaar in op groei. Niet naar het buitenland, maar in Nederland. kiezen ervoor om precies hetzelfde nog een keer te doen in Nederland. “We willen het crowdfundingsucces van vorigjaar evenaren”, zegt Reitsma. “Dan weten we zeker dat er geen grote geluksfactor bij zat.”