Topmensen uit het Nederlandse bedrijfsleven vertellen over verantwoord ondernemen. Deze week: Jacqueline Rijsdijk, commissaris bij onder meer XS4All en de Vrije Universiteit.

Dit is het achtste interview in de serie MVO Leiderschap, een initiatief van Ruben Koerhuis (techniek) en Petra Pronk (interview).

Rijsdijk ziet een omslag in het benaderen van duurzaamheid, vergeleken met 10 jaar geleden. 

"Toen ging het bijvoorbeeld om zaken als papier hergebruiken, en op tijd het licht uitdoen. Maar nu gaat het echt om de grote strategische thema's. We lossen problemen nu anders op."

In Rijsdijks periode bij De Nederlandsche Bank werden er op het dak van de centrale bank zonnepanelen geplaatst. "Toen hadden we het gevoel dat we al heel veel hadden gedaan. Maar het is veel meer dan dat."

Als commissaris ziet Rijsdijk het als haar taak om te onderzoeken of mvo wel serieus genomen wordt binnen een bedrijf. "Het moet geen greenwashing zijn."

En dat betekent doorvragen naar doelstellingen en of mvo verankerd is in het beleid en de resultaten die een bedrijf nastreeft. "Als mvo daar niet genoemd wordt, dan valt het wel mee met het serieuze", aldus Rijsdijk.

Jacqueline Rijsdijk geeft het interviewstokje door aan Ab van der Touw. voorzitter van Siemens Nederland. Volgende week op NUzakelijk.nl