EU wil flink meer oplaadpalen

AMSTERDAM - De EU-landen moeten een minimum aantal elektrische oplaadpalen plaatsen, zodat het gebruik van elektrische auto's gestimuleerd kan worden.

Europese toezichthouders hebben nieuwe regelgeving ingediend die moet zorgen voor een aanzienlijke stijging van duurzame brandstof voor auto's, vrachtwagens en schepen.

Duitsland bijvoorbeeld moet voor 2020 een netwerk van 150.000 oplaadpalen hebben en het Verenigd Koninkrijk moet er voor die tijd 122.000 neerzetten. Het eilandje Malta zal er minstens duizend moeten plaatsen.

Waterstof

Ook moeten de 14 EU-landen voor 2015 om de 300 kilometer een laadstation hebben voor auto's die op waterstof rijden. Voor die stations komt één standaard.

Voor auto's die op gas rijden moet er een tankstation om de 150 kilometer beschikbaar zijn. Dit moet voor 2020 zijn gerealiseerd.

Schepen

Ook gelden er eisen voor de scheepvaart. Bij 139 havens moet een station komen voor vloeibaar aardgas. Vrachtwagens die op die brandstof rijden moeten er van op aan kunnen dat zij om de 400 kilometer kunnen bijtanken.

Verwacht wordt dat de regels over een jaar of langer ingevoerd zullen worden. De totale kosten worden geschat op 10 miljard euro voor de gehele industrie.

Tip de redactie