Bedrijven veel zuiniger met water

AMSTERDAM – Het bedrijfsleven is veel efficiënter gebruik gaan maken van leidingwater. Het gebruik is sinds 1990 met gemiddeld ruim drie procent per jaar gedaald.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag. Bedrijven gebruikten in 2011 nauwelijks meer leidingwater dan in 1970, terwijl het bruto binnenlands product (bbp) sterk is gestegen. In 1990 piekte het gebruik van leidingwater.

Het efficiëntere gebruik komt onder meer door de groei van de dienstensectoren, die minder water per euro toegevoegde waarde gebruiken dan de industrie.

Per verdiende euro was in 2011 bijna de helft minder water nodig dan in 1990. Dat is een efficiëntieverbetering van gemiddeld 3,1 procent per jaar.

Het watergebruik is gedaald door een groeiend milieubewustzijn, concrete beleidsmaatregelen, nieuwe technologieën voor waterbesparing en hergebruik en substitutie van leidingwater door ander water. Sinds 2005 is het gebruik stabiel.

Huishoudens

Ook huishoudens gebruiken minder water. Het gebruik van leidingwater per persoon is sinds 1990 met gemiddeld 0,7 procent per jaar gedaald.

De daling is te danken aan besparingsmaatregelen zoals waterbesparing bij toiletspoeling en zuiniger wasmachines en vaatwassers. Tweederde van het water wordt in huishoudens gebruikt voor douchen en toiletspoeling.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie