Meer banen in bouw door energiebesparing

AMSTERDAM – Extra investeringen in energiebesparing in bestaande gebouwen kunnen de bouw en de toeleverende industrie een fors aantal banen opleveren.

Dat concluderen SEO Economisch Onderzoek en CE Delft in een studie uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Milieu.

In de periode 2013 tot 2020 kunnen die investeringen 212 tot 351 duizend arbeidsjaren opleveren. De bouw telt momenteel ongeveer 40.000 werkzoekenden.

Scenario's

In het onderzoek zijn twee mogelijke scenario’s doorgerekend. In het eerste scenario wordt ongeveer twee procent energiebesparing per jaar gerealiseerd tot aan 2020, in de tweede optie wordt uitgegaan van meer dan twee procent energiebesparing per jaar.

Voor het eerste scenario geldt een jaarlijkse investering van twee miljard euro, de tweede mogelijkheid gaat uit van vier miljard euro per jaar.

Tegenover de extra investeringen van respectievelijk 20 miljard euro en 33 miljard euro in totaal staan extra jaarlijkse besparingen op de energierekening van alle Nederlanders.

Hoewel de onderzoekers ervan uitgaan dat de investeringsimpuls in 2020 wordt beëindigd, lopen de werkgelegenheidseffecten nog wel tien jaar door. Bovendien is het kabinet van plan ook na 2020 klimaat- en energiebeleid te blijven voeren.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie