Mitsubishi samen met Eneco in windmolens

Het Nederlandse energiebedrijf Eneco heeft in het Japanse Mitsubishi Corporation (MC) een partner gevonden voor een nog te bouwen windmolenpark op de Noordzee.

In ruil voor een investering van circa 225 miljoen euro krijgen de Japanners een aandeel van 50 procent in het project. Dat heeft Eneco maandag bekendgemaakt.

De deal voorziet ook in afspraken tussen beide bedrijven om in de toekomst samen te werken bij andere projecten op het gebied van offshore windenergie in Europa.

Het is de tweede keer in korte tijd dat MC geld steekt in windmolenparken op de Noordzee. Vorige week werd bekend dat het Japanse concern ruim een half miljard euro investeert in vier Duitse offshore-netaansluitingen van de Nederlandse netbeerder TenneT.

Strandtenthouders

Het windmolenpark Luchterduinen van Eneco komt 23 kilometer uit de kust te liggen, tussen Noordwijk en Zandvoort. Tegen het project, waarmee een totale investering van 450 miljoen euro is gemoeid, loopt nog een procedure bij de Raad van State die is aangespannen door strandtenthouders.

Eneco gaat er desondanks vanuit dat de bouw juli volgend jaar van start kan gaan. Na de zomer van 2015 gaat het park dan in bedrijf. Luchterduinen telt 43 windmolens die met een totale capaciteit van 129 megawatt goed zijn voor het jaarlijkse stroomverbruik van circa 150.000 huishoudens.

50 procent

Bij het doorgaan van Luchterduinen is het de bedoeling dat MC ook een belang van 50 procent neemt in het al sinds 2008 operationeel zijnde Prinses Amaliawindpark van Eneco, dat 23 kilometer uit de kust van IJmuiden ligt. Hoeveel de Japanners hiervoor op tafel leggen, maken de partners niet bekend.

Het Japanse concern gaat in de toekomst mogelijk ook investeren in windmolenparken van Eneco voor de kust van België en Groot-Brittannië.

Tip de redactie