WASHINGTON - Elektrische auto's in de Verenigde Staten moeten van een kunstmatig geluid worden voorzien, omdat voetgangers en fietsers ze anders niet aan horen komen.

Dat vindt NHTSA, het Amerikaanse overheidsagentschap voor verkeersveiligheid, dat daarvoor een wetsvoorstel heeft ingediend.

Elektrische en hybrideauto's zijn veel stiller dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Vooral bij lage snelheden zijn ze daardoor moeilijk te horen. Daarom moeten ze als het aan NHTSA ligt binnenkort een minimum aan geluid voortbrengen.

Daaruit kunnen andere weggebruikers hun aanwezigheid, plaats en richting afleiden. Dat kan jaarlijks tientallen verkeersdoden en duizenden gewonden schelen, schat de organisatie.

Slechtzienden

"Veiligheid heeft onze hoogste prioriteit'', aldus minister Ray LaHood van Transport. "Dit voorstel zal iedereen helpen veilig gebruik te maken van onze wegen en straten.'' Vooral blinden en slechtzienden zouden erg met de nieuwe regelgeving geholpen zijn, aldus zijn departement.

Ook in de autobranche kan de maatregel, die slechts een paar tientjes per auto hoeft te kosten, op begrip rekenen. "Er valt moeilijk tegen te redetwisten. Ik weet zeker dat wij allemaal op een zeker moment de angst hebben gevoeld om door een Prius te worden getroffen'', zei een analist tegen persbureau Bloomberg.