AMSTERDAM - Superinvesteerder Warren Buffet heeft met zijn dochteronderneming MidAmerican Energy Holdings twee zonnekrachtcentrales gekocht voor ruim twee miljard dollar. Eerder investeerde hij eenzelfde bedrag in het zonne-energiepark Topaz Solar Farm.

Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

Met de deal wil Buffet een van de grootste zonne-energieparken ter wereld realiseren in en nabij Los Angeles. De volledige centrale moet 579 megawatt aan elektriciteit produceren. Dat is goed voor ruim een half miljoen huishoudens, vergelijkbaar met een elektriciteitscentrale op fossiele brandstof.

De constructie van het park moet binnen enkele maanden starten en levert 650 banen op. Tegen het einde van 2015 moet de bouw zijn afgerond.

Belastingvoordeel

Het is de derde keer in een jaar tijd dat Buffet in zonne-energie heeft geïnvesteerd. Analisten stellen dat Buffett zich op zonne-energie heeft gericht vanwege het belastingvoordeel. Voor zonne-energie eindigt het belastingvoordeel pas in 2015.

MidAmerican Energy is op dit moment de grootste leverancier van windenergie in de Verenigde Staten. Het voordeel voor windenergie is met de jaarwisseling geëindigd.