AMSTERDAM - Afgelopen jaar zijn er in Duitsland 62 procent meer zonnepanelen gebouwd dan het jaar ervoor. Daarmee overschrijden fabrikanten veruit de limiet die de overheid had opgelegd.

In de periode januari-november 2012 werd er voor 7,3 gigawatt aan capaciteit bijgebouwd. In 2011 was dat 4,5 gigawatt. Angela Merkel had een toename van 3,5 gigawatt voorzien.

De groei over heel 2012 zal waarschijnlijk meevallen, want de maand december is nog niet meegerekend. Uitgerekend die maand worden de meeste zonnepanelen gebouwd, om nog in aanmerking te komen voor subsidies. 

In 2011 resulteerde dat in een eindspurt van 3 gigawatt aan extra capaciteit, waarmee het totaal op 7,5 gigawatt kwam. Verwacht wordt dat de eindstand van 2012 iets over de 8 gigawatt komt.

Winst

Zonnepanelenmakers kunnen nog steeds rekenen op winst. De onderdelen zijn goedkoper vanwege een overschot en de tarieven voor duurzame energie zijn net niet te hoog om er geld mee te kunnen verdienen.

De subsidies voor zonnepanelen hebben ook hun keerzijde in Duitsland. De energieprijzen zijn door de opkomst van duurzame energie gedaald, waardoor grote energiebedrijven als EON minder winst maken. Ook betaalt de consument mee aan de subsidies via zijn energierekening.

Merkel heeft de subsidies al wat teruggeschroefd. In 2013 is er nog steeds 20,4 miljard euro beschikbaar voor zonnepanelenmakers.