Topmensen uit het Nederlandse bedrijfsleven vertellen over verantwoord ondernemen. Deze week Hans Smits, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, over hoe ver je moet gaan in de verduurzaming van een industrie die veel vervuilt.

Dit is het vijfde interview in de serie MVO Leiderschap, een initiatief van Ruben Koerhuis (techniek) en Petra Pronk (interview).

De verduurzaming van de Rotterdamse haven is een enorme opgave. Want als 75 supertankers voor evenveel CO2-uitstoot zorgen als 700 miljoen auto's, waar begin je dan?

“Het moet sowieso in samenwerking met andere havens”, zegt Hans Smits. “Als wij alleen korting geven op de duurzaamste schepen, hebben we er niets aan. Daarom doen we dit samen met grote havens van Europa, zoals Hamburg en Antwerpen.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen valt wel af te dwingen, zo stelt Smits. “Maar dan alleen bij nieuwe bedrijven die zich in de Rotterdamse haven willen vestigen. Voor zittende ondernemingen is dat een stuk lastiger. Maar het komt bijna niet voor dat ze niet meewerken, al onderhandelen we natuurlijk wel.”

Hans Smits draagt het stokje over aan Jeroen de Haas, CEO van Eneco. Volgende week maandag te zien op NUzakelijk. 

Bekijk de vorige edities van MVO Leiderschap.