Topmensen uit het Nederlandse bedrijfsleven vertellen over verantwoord ondernemen. Deze week Piet Moerland, CEO van de Rabobank Groep, over het belang van een vertrouwensrelatie met je klant.

Dit is het vierde interview in de serie MVO Leiderschap, een initiatief van Ruben Koerhuis (techniek) en Petra Pronk (interview).

"Duurzaam bankieren is een vertrouwensrelatie opbouwen", zegt Moerland. De CEO stelt dat dat goed voor de winst is, want het levert meer op dan het korte termijn bankieren. "Maar dat is geen reden om zo te bankieren, dat is een gevolg".

Moerland legt dit uit aan de hand van de huidige Wall Street-mentaliteit: banken maken volgens hem complexe producten om daar alleen maar geld mee te verdienen. "Dat zijn producten die los zijn gezongen van de reële economie. Eén van de belangrijkste lessen van de financiële crisis is dat banken dicht bij hun basis moeten blijven, hun klanten. Schoenmaker blijf bij je leest."

Ook werkt de Rabobank sinds kort samen met grote agrarische bedrijven om "een standaard neer te zetten voor de toekomst." Dat houdt in dat er meer voedsel geproduceerd moet worden, maar dat dat tegelijkertijd efficiënter moet en dat de CO2-uitstoot flink naar beneden moet.  "Als je niet aan MVO doet, heb geen license to operate."

Piet Moerland geeft het stokje over aan Hans Smits, CEO van Havenbedrijf Rotterdam. Volgende week maandag te zien op NUzakelijk! Bekijk de vorige edities van MVO Leiderschap.