AMSTERDAM - Saudi-Arabië overweegt om behalve olie ook zonne-energie te gaan exporteren naar Europa.

Dat bericht The Financial Times vrijdag op basis van gesprekken met enkele bureaucraten uit Saudi-Arabië en de golfstaten.

Een niet nader genoemde Saudische bestuurder spreekt van "een ambitieus plan" om van Saudi-Arabië een van de belangrijkste producenten van zonne-energie te maken.

Het Arabische land, dat zelf meer en meer van zijn eigen olie verstookt, kondigde eerder al aan om 100 miljard dollar te gaan investeren in het opwekken van hernieuwbare energie.

De Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten overweegt nu om haar elektriciteitsnetwerk te koppelen aan dat van Egypte. Vandaaruit zou de energie, via Noord-Afrikaanse landen als Tunesië en Marokko, kunnen worden doorgesluisd naar Europa.

Snelweg

Een Qatarese bestuurder spreekt van "een snelweg voor duurzame energie". Hij wijst op de druk op Europese landen om te voldoen aan emissienormen en doelstellingen op het gebied van schone energie.

Export van zonne-energie zou binnen 15 jaar mogelijk moeten zijn, aldus Adnan Amin, het hoofd van The International Renewable Energy Agency (IRENA).

Experts breken zich de komende tijd het hoofd over de vraag hoe zonne-energiecentrales in Saudi-Arabië en andere Golfstaten kunnen blijven draaien, te midden van de vele zandstormen.