AMSTERDAM – Verschillende EU-ministers maken zich hard voor nieuwe duurzaamheidsdoelen. Zij willen zekerheid van de Europese Commissie dat er ook na 2020 gewerkt wordt aan de overgang naar duurzame energie.

Dat meldt de website Euractiv op basis van ingezonden debatvoorstellen.

Voor 2020 moeten EU-lidstaten 20 procent minder CO2-uitgestoten hebben, moet er 20 procent meer energie bespaard zijn en moet ook 20 procent van de opgewekte elektriciteit afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen.

Hoewel nog niet bekend is hoe ambitieus de doelen moeten zijn, staat het wel vast dat verschillende EU-ministers haast willen maken met een nieuw plan voor 2030. Zij zijn anders bang dat investeerders afhaken.

Principeovereenkomst


Waarschijnlijk wordt gepleit voor 45 procent aan hernieuwbare energie in 2030, een doel dat het European Renewable Energy Council voor ogen heeft. Ook is er een principeovereenkomst dat in 2050 de CO2-uitstoot 80 tot 95 procent minder moet.

Uit het regeerakkoord bleek al eerder dat Nederland in 2020 de doelstelling van de EU waarschijnlijk niet gaat halen. Volgens het huidige kabinet komt ons land uit op een aandeel van 16 procent duurzame energie.