AMSTERDAM – Het Duitse energieconcern RWE wil oude elektrische kachels als accu’s gebruiken voor groene stroom. Op die manier kan het bedrijf mogelijk miljarden euro’s besparen.

Dat meldt Financial Times Deutschland dinsdag.

Veel energiebedrijven hebben moeite met het opslaan van windenergie omdat de opbrengst variabel is. Ook moeten windmolens vaak stoppen met draaien omdat er niet genoeg opslagruimte is. Naar verluidt is er vorig jaar in Duitsland zo 407 gigawattuur elektriciteit verspild, genoeg om 100.000 huishoudens 15 maanden van elektriciteit te voorzien.

Daarom zoeken energiebedrijven naarstig naar nieuwe oplossingen. RWE denkt oude elektrische kachels bij consumenten thuis te kunnen gebruiken om groene stroom uit windenergie op te slaan. Daarvoor wordt er een nieuw stukje techniek in de kachel geplaatst. Gezamenlijk zouden ongeveer 1,4 miljoen kachels goed zijn voor de opslag van 10 gigawatt afkomstig van windmolens. RWE zou die energie als ‘windwarmte’ willen aanbieden.

Duitse energie-experts vinden het plan omstreden. Die stellen dat elektrische kachels niet geschikt zijn om als accu gebruikt te worden. Daar komt nog eens bij dat in 2020 een Duits verbod geldt op de verkoop van die kachels. Ook Vattenfal en Eon werken aan andere maatregelen om groene energie op te slaan.