Topmensen uit het Nederlandse bedrijfsleven vertellen over hun duurzame ambities. Deze week Cees ‘t Hart over de mvo-strategie van zuivelgigant FrieslandCampina.

Dit is het tweede interview in de serie MVO Leiderschap, een initiatief van Ruben Koerhuis (techniek) en Petra Pronk (interview)

Dat de wereldbevolking groeit met 2 miljard mensen is zowel een kans als een bedreiging, zegt Cees ‘t Hart. Hij geeft leiding aan een corporatie met in totaal 40.000 werknemers en leden.

“Mijn dochter wordt deze maand 18; ik wil dat zij en haar kinderen in een wereld leven die zichzelf kan bedruipen qua voeding, en die niet meer grondstoffen verbruikt dan de aarde kan opleveren.”

FrieslandCampina ziet duurzaamheid daarom als ‘vertrekpunt’ van het strategische beleid, dat wordt uitgedragen door de top van het bedrijf. En dat draagt ook bij aan de bottom line, zegt ‘t Hart. Zo verbruikt zijn bedrijf steedsminder grondstoffen, en is dus goedkoper uit “dan bedrijven die hier niet hun best voor doen”.

Nederland is ‘s werelds tweede exporteur van agro- en food-producten”, merkt de ceo op. “Als wij aan de vraag willen voldoen van twee miljard extra mensen, dan kan Nederland daar een steentje aan bijdragen. Dat is een kans, maar dat kan alleen met mvo.”

Zie ook aflevering 1: Tex Gunning (AkzoNobel)