AMSTERDAM - Hoe vergaat het Nederlandse startups in de sector cleantech? Deze week het Delftse bedrijf FlexSol Solutions, dat dakpannen en lantaarnpalen van flexibele zonnepanelen wil voorzien.

De startup is op dit moment bezig met het maken van cilindervormige zonnecellen die om lantaarnpalen passen. Het bedrijf zegt dat ondanks de buigzaamheid van de panelen, het rendement twee keer zo hoog is als gewone ‘dunne film’-technologie.

De lantaarnpalen van FlexSol moeten autonoom kunnen werken, en worden dus niet op een elektriciteitsnetwerk aangesloten. In de tweede helft van volgend jaar moeten de eersten op de markt verschijnen. Ook denkt de startup, die een kleine twee jaar bestaat, aan zonnepanelen die over de vorm van dakpannen gelegd kunnen worden. “We zijn esthetisch én efficiënt”, zegt oprichter Lennert van den Berg.

De technologie die jullie gebruiken kan breed ingezet worden. Welke markten willen jullie aanboren?
“Uiteindelijk willen we ook dakpannen maken, en ons in de maritieme- en automotivemarkt begeven. Onze prioriteit ligt nu bij de lantaarnpaal, maar de eerste tests met ‘solar dakpannen’ zijn al achter de rug.”

“Voor de lantaarnpaal richten we ons vooral op het buitenland. Deze is interessant voor gebieden waar het lastig en kostbaar is om bekabeling aan te leggen, zoals bij dijken en rotsgrond. Momenteel is er interesse voor de lantaarnpaal vanuit het Midden-Oosten, de VS, Canada en Brazilië.”

Lees ook:
Startups in cleantech: pre-paid elektriciteit
Startups in cleantech: overal oplaadpunten

Zonnepanelen in de vorm van een dakpan gaan mooi op in een dak en zijn niet zo lomp als traditionele zonnepanelen. In hoeverre is dat van belang voor de consument?
“De esthetische waarde is inderdaad een voordeel, maar dat niet alleen. De hoge efficiëntie van de zonnepalen speelt ook mee. Daarnaast zie ik ook een aantal praktische voordelen. Zo wegen onze panelen veel minder dan gewone zonnepanelen en zijn ze eenvoudig te monteren.”

Hoe gaan jullie je onderscheiden ten opzichte van de andere flexibele zonnepanelen?
“Wij bieden een combinatie van esthetiek en efficiëntie. Maar ons hoge rendement uit de zonnepanelen blijft leidend, want uiteindelijk heeft alles een beperkt oppervlakte en daar moet zoveel mogelijk energie uit komen.”