Hoe denken topmensen uit het Nederlandse bedrijfsleven over maatschappelijk verantwoord ondernemen? Tex Gunning, bestuurslid van verfproducent AkzoNobel, over de incovenient truth’s van zijn bedrijf.

Dit is het eerste interview in de serie MVO Leiderschap, een initiatief van Ruben Koerhuis (techniek) en Petra Pronk (interview)

“We hebben geen keuze”, zegt Gunning over ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ (MVO). “Eigenlijk is MVO een kreet die niet zou moeten bestaan.”

Gunning ziet het als uitdaging om de ecologische voetafdruk (‘footprint’) van zijn bedrijf ieder jaar opnieuw te verkleinen. “Wij willen ons energieverbruik omlaag brengen. Daar spreken wij onze toeleveranciers op aan.”

De duurzaamheidsagenda moet wat Gunning betreft ook naar de individuele werknemer worden gebracht.

“Stel je bijvoorbeeld voor dat onze 65.000 werknemers twee dagen per week geen vlees zouden eten. Ik zou het liefst willen dat onze werknemers actief in hun privéleven aan het werk gaan om hun inconvenient truth aan te pakken.

Ook de topbestuurders van de AkzoNobel houden bijvoorbeeld de ‘Dow Jones Sustainability Index’ nauwlettend in de gaten. “Je moet ieder jaar zorgen dat je verbetert. Onze salarissen zijn er mede van afhankelijk.”

Tex Gunning geeft het stokje door aan Cees ’t Hart van zuivelbedrijf FrieslandCampina. Volgende week maandag te zien op NUzakelijk!