Schrappen verplicht energielabel leidt tot miljoenenboete Nederland

AMSTERDAM - Het schrappen van het verplichte energielabel bij de verkoop van huizen kan Nederland een jaarlijkse boete van maximaal 90 miljoen euro opleveren.

Regeringspartij VVD stemde dinsdag tegen een verplicht energielabel vanaf 1 januari, tot teleurstelling van minister Stef Blok.

Die wees er in een kamerdebat vorig week op het risico van EU-sancties, die volgens hem kunnen oplopen tot 260.000 euro per dag, oftwel 90 miljoen euro per jaar.

“Die verantwoordelijkheid wil ik als minister niet op mij nemen, want het gaat om belastinggeld”, zei hij daarbij. Blok wil nu “gaan praten” met de Europese Commissie over de situatie die nu is ontstaan.

Een verplicht energielabel vloeit voort uit een Europese richtlijn. “Een lidstaat heeft geen vrijheid om zich wel of niet aan een richtlijn te houden”, aldus Blok tijdens het debat vorige week. “Een lidstaat moet een richtlijn uitvoeren.”

De VVD vindt echter dat Brussel zich niet met de Nederlandse huizenmarkt moet bemoeien, vooral niet in een tijd dat er al zo weinig huizen worden verkocht.

De installateursbranche is ontstemd over de streep door het energielabel en de boete die daar mogelijk het gevolg van is. “Van dat geld kunnen op jaarbasis duizenden woningen energiezuinig worden gemaakt en krijgt de groene economie een enorme impuls”, zegt een woordvoerder van branchevereniging UNETO-VNI.

Commissie

De Europese Commissie stuurde al in september een brief naar Nederland over het in gebreke blijven bij de Europese richtlijn.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stuurt woensdag of donderdag een brief terug over onder meer het besluit van de Tweede Kamer, licht een woordvoerster toe. De Europese Commissie geeft vervolgens advies over hoe Nederland alsnog aan de regels zou kunnen voldoen.

Als Nederland daar geen gehoor aan kan geven, volgt een gang naar het Europese Hof van Justitie over een boete en een dwangsom. "Dat hangt ons nu boven het hoofd", aldus de zegsvrouw. 

"Als de Tweede Kamer gisteren anders had beslist, dan hadden we voldaan aan de Europese richtlijn."

Lees meer over:
Tip de redactie