Startups in cleantech: duurzaam drinkwater

AMSTERDAM – Duurzame technologieën zitten in de lift. Hoe gaat het Nederlandse startups in deze sector af? Deze week: Elemental Water Makers, een bedrijf dat zeewater of brak grondwater ontzilt met wind- en zonne-energie.

Elemental Water Makers begon in 2011 als een afstudeerproject van studenten aan de TU Delft. Er werd een pilot in Indonesië opgezet met een eigen ontziltingssysteem. “We haalden dagelijks 2500 liter drinkwater uit brak grondwater, met alleen de zon als energiebron”, zegt oprichter Sid Vollebregt.

Door de toenemende waterschaarste is er volgens het bedrijf veel behoefte aan duurzame systemen die gebruikers in staat stellen zelf schoon water te maken, ofwel decentraal, zeker in arme en afgelegen gebieden waar geen elektriciteit is. Sinds april 2012 bevindt de startup zich in incubator YES!Delft.

Waar willen jullie van start gaan en waarom?
"We denken aan delen van Azië, Afrika, Oceanië, het Midden-Oosten of de Caraïben. Dit zijn vooral landen met veel zon en weinig regen. Vervolgens moeten we uitzoeken waar precies de grootste kans ligt voor onze marktintroductie in afgelegen gebieden. Meerdere factoren spelen mee: de lokale waterprijs, energie- en brandstofprijzen, het lokale beleid en de aanwezigheid van potentiële lokale partners."

Lees ook:
Startups in cleantech: energie uit de oceaan
Startups in cleantech: pre-paid elektriciteit

Jullie zitten echt in de ontwikkelingsfase van jullie bedrijf. Hoe verhoudt dit zich met zakendoen?

"Als jonge high tech-startup ben je per definitie bezig met ontwikkelen, maar wel marktgericht. Juist door met verschillende partijen te praten en op zoek te gaan naar commerciële valorisatie krijg je feedback en vind je nieuwe invalshoeken, wat niet lukt vanuit een onderzoeksomgeving."

"We ‘cold callen’ bijvoorbeeld naar instanties waarvan wij denken dat ze baat hebben bij onze oplossing, om een beter beeld te krijgen van de lokale situatie. De volgende stap is het neerzetten van een internationaal demonstratieproject voordat we de markt op gaan. Natuurlijk kijken we ook naar de technologische ontwikkeling van ons systeem, maar alles op zijn tijd."

Wat onderscheidt jullie van gelijksoortige startups?
"Het ontzouten van water kost veel energie en het systeem moet constant kunnen draaien. Ons systeem kan dag en nacht water ontzilten op alleen wind- en zonne-energie. Ook zijn er geen dure batterijen nodig en is het systeem goedkoop te onderhouden. Daarnaast is het systeem gemakkelijk schaalbaar te maken voor verschillende maten van waterbehoefte. En het feit dat we uit Nederland komen helpt wel in de watersector. Door die sterke naam denken we kansen te krijgen waar anderen niet aan komen."

Lees meer over:
Tip de redactie