AMSTERDAM – Om overcapaciteit in China tegen te gaan wordt er flink meer elektriciteit van zonnepanelen in het landelijk net gebruikt.

Dat meldt de website Greentechmedia.com. In een jaar tijd is de capaciteit aan zonnepanelen, die op het elektriciteitsnet is aangesloten, gegroeid van 530 megawatt naar 2,7 gigawatt.

Ook stroomde er veel meer energie van zonnepanelen het Chinese net in, namelijk 2,5 gigawattuur. Dat is een stijging van 538 procent ten opzichte van vorig jaar.

Overschot

China is genoodzaakt de zonnepanelen aan het landelijk net toe te voegen, aangezien het land een overschot aan zonnepanelen heeft. China is binnen vijf jaar uitgegroeid tot de nummer 1 fabrikant wereldwijd, omdat bedrijven uit Europa en de VS profiteerden van de goedkope prijzen. Naar verluidt is 90 procent van de gemaakte zonnepanelen in China bedoeld voor export.

Nu de economische crisis heeft toegeslagen, stoppen of verminderen overheden de financiële voordelen voor zonne-energie. Ook nemen de VS en Europa maatregelen tegen de import uit China, die de zonnepanelen voor dumpprijzen op de markt brachten.