AMSTERDAM - Vijftig wetenschappers hebben een nieuwe wetenschappelijke denktank opgericht die ‘groene’ kennis en technologie gaat onderzoeken en verspreiden onder het bedrijfsleven.

Dat bericht branchevereniging De Groene Zaak, initiatiefnemer van het platform, dinsdag. Directeur Marga Hoek van De Groene Zaak, noemt het platform Het Groene Brein “een eerste stap op weg naar een nieuwe dynamiek in de ‘gouden driehoek’ bedrijfsleven, politiek/overheid en wetenschap”.

“Het is voor het eerst dat de overweldigende hoeveelheid kennis en creativiteit die voorhanden is bij talloze instituten, leerstoelen, wetenschappelijke bureaus en incubators wordt gebundeld en rechtstreeks wordt gekoppeld aan (kennis)vragen van koplopende ondernemingen”, zegt Hoek.

Volgens Marko Hekkert, namens de Universiteit Utrecht betrokken bij het project, laat de samenwerking tussen bedrijfsleven en wetenschap op duurzaam gebied nog veel te wensen over.

Duurzame bedrijfsmodellen

“Op dit moment experimenteren bedrijven met duurzame innovaties, producten en productieprocessen. De academische wereld doet op haar beurt nu snel kennis op over wat wel en niet werkt op dit terrein. De aansluiting kan echter beter”, stelt Hekkert.

De wetenschappers gaan, op basis van vragen vanuit bedrijven, van start met een onderzoeksprogramma voor duurzame bedrijfsmodellen. Daarnaast gaat Het Groene Brein een bijdrage leveren aan nieuwe opleidingen voor duurzame bedrijven.