AMSTERDAM - China heeft donderdag een klacht ingediend over prijsdumping door Europese exporteurs van polysiliconen waarmee zonnepanelen worden gemaakt.

De stap is een nieuw hoofdstuk in de handelsruzie tussen China, de Verenigde Staten en de Europese Unie over de zonne-energiemarkt.

Het Chinese ministerie van handel gaat onderzoeken of de producten van Europese fabrikanten onterecht worden gesubsidieerd of dat zij hun producten tegen te lage prijzen dumpen op markten buiten de EU. De stap van Beijing volgt op een onderzoek van de EU naar mogelijk verboden subsidies van de Chinese overheid op de export van zonnepanelen.

Importtarief

Washington kondigde eerder al een importtarief van 250 procent te gaan heffen op Chinese zonnepanelen. China vroeg juist aan de Amerikanen subsidies voor zes projecten voor duurzame energie stop te zetten.

Op de markt voor zonne-energie worden momenteel veel subsidies gegeven en protectiemaatregelen genomen. Veel regeringen zien de markt voor duurzame energie in deze tijden van economische neergang als een groei-industrie en een bron voor goedbetaalde banen.

De markt voor zonnepanelen kampt momenteel met lagere verkopen en verkoopprijzen onder de kostprijs. Het Duitse Siemens kondigde eerder deze maand aan de verlieslatende zonne-energietak af te stoten. Ook in China zijn er problemen. De subsidies zijn echter in strijd met eerdere afspraken over een open markt tussen China en zijn handelspartners.