AMSTERDAM – Als een van de weinige landen die niet in een recessie raakte tijdens de crisis, wil Polen nu hét land zijn om te investeren in zonne-energie. Het land kan zijn capaciteit aan zonne-energie volgend jaar meer dan verhonderdvoudigen.

Op dit moment haalt Polen zijn energie voor 85 procent uit kolencentrales. Het land heeft nu slechts 3 megawatt aan zonnepanelen staan, maar volgend jaar moet dat daar 50 megawatt bijgebouwd worden.

In 2020 moet er minimaal 600 megawatt staan, maar een Poolse organisatie voor zonnepanelen stelt tegenover Bloomberg dat dit aantal vele malen hoger kan uitvallen. Volgend jaar zou er al 300 tot 400 megawatt kunnen staan.

Aantrekkelijk

In de EU worden veel subsidies voor zonne-energie juist stopgezet of verminderd. De Poolse overheid wil het klimaat voor investeerders nu aantrekkelijk maken, door bijvoorbeeld een van de hoogste subsidies wereldwijd uit te keren en meer geld per opgewekte kilowattuur te betalen. Ook moet de stabiele economie en de ligging naast Duitsland investeerders over de streep trekken.

Naar verluidt staan Duitse en Chinese zonnepanelenmakers te trappelen om in Polen te werk te gaan.